Az ételintolerancia az emésztőrendszer és az immunrendszer egymásra hatásából kialakuló, krónikus érzékenység bizonyos ételekre. A szervezet „nem tűri” ezek elfogyasztását, és kellemetlen tünetekkel tiltakozik ellenük.
Ételintolerancia kialakulásakor a tünetek a kiváltó étel elfogyasztása után hosszú idővel – akár napokkal, hetekkel később – jelentkeznek, és súlyosságuk függ az elfogyasztott étel mennyiségétől. A népesség kb. 40%-a szenved tőle.
Az ételintolerancia gyógyszeres kezelést nem igényel. A tünetek a megfelelő étrend kialakításával és betartásával általában megszűnnek.
Az ételintoleranciára sokféle, kellemetlen és rendszeresen visszatérő panaszok jellemzők:
Egyidejűleg többféle panasz – látszólag minden ok nélkül – is jelentkezhet. A laboratóriumi leletek általában semmilyen konkrét betegségre nem utalnak.
Az ételintolerancia kimutatására használt tesztkészlet egy nagyon régóta sikerrel alkalmazott immunológiai vizsgáló technikát (az un. ELISA (EIA) technikát) használ élelmiszer-specifikus ellenanyagok (IgG) kimutatására. A teszt azonban a hagyományos technikát a legmodernebb chip technológiával ötvözi. Egy csepp vérből egyidejűleg nagyon sok élelmiszerrel szemben kifejlődött intolerancia kimutatható így.
Az ételallergia (a klasszikusan így nevezett, I. típusú, azaz IgE antitesthez kötődő reakció) a szervezet azonnali, heves reakciója bizonyos élelmiszerekre. Tünetei életveszélyesek is lehetnek. Sokkal ritkábban fordul elő, mint az ételintolerancia – a népesség 1%-át veszélyezteti.
Telefonon a +36 30 554 08 48-as, vagy +36 42 787 955-ös számokon, e-mail-ben pedig az office@dermaart.hu címen jelentkezhet be a klinikánkra. A megadott elérhetőségeken kérjük, hogy a recepciót keresse.