




Az ételintolerancia az emésztőrendszer és az immunrendszer kölcsönhatásából alakul ki, és bizonyos ételekkel szembeni krónikus érzékenységet jelent. Ilyenkor a szervezet „nem tolerálja” az adott élelmiszert, és különféle kellemetlen tünetekkel jelzi, hogy valami nincs rendben. Ezek a reakciók nem azonnal, hanem fokozatosan jelentkeznek, és sokszor nem könnyű összekapcsolni őket a kiváltó étellel.
A tünetek változatosak lehetnek: emésztőrendszeri panaszok (puffadás, hasi fájdalom, hasmenés vagy székrekedés), bőrproblémák (ekcéma, csalánkiütés), fejfájás, fáradtság, hangulatingadozás vagy akár ízületi fájdalom is felléphet. Az ételintolerancia egyik sajátossága, hogy a tünetek gyakran csak napokkal vagy hetekkel az étel elfogyasztása után jelennek meg, és erősségük nagyban függ az elfogyasztott mennyiségtől. Ezért sokszor hosszas vizsgálat és megfigyelés szükséges a valódi kiváltó tényező megtalálásához.
A kutatások szerint a lakosság mintegy 40%-át érinti valamilyen formában az ételintolerancia, ezért korántsem ritka jelenség. Fontos tudni, hogy ez nem azonos az ételallergiával: utóbbi heves, azonnali immunválaszt vált ki, míg az intolerancia lassabb, enyhébb, de krónikus tünetekkel jár.
Gyógyszeres kezelés általában nem szükséges. A terápia alapja a személyre szabott étrend kialakítása, amely az intoleranciát kiváltó élelmiszerek elhagyásán alapul. A dietetikus vagy orvos által összeállított étrend betartásával a tünetek többnyire megszűnnek, és az életminőség jelentősen javul.
Az ételintolerancia kezelése tehát tudatos táplálkozással, rendszeres önmegfigyeléssel és szükség esetén szakember segítségével hosszú távon jól kézben tartható.
Az ételintoleranciára sokféle, kellemetlen és rendszeresen visszatérő panaszok jellemzők:
Egyidejűleg többféle panasz – látszólag minden ok nélkül – is jelentkezhet. A laboratóriumi leletek általában semmilyen konkrét betegségre nem utalnak.

Az ételintolerancia kimutatására használt tesztkészlet egy nagyon régóta sikerrel alkalmazott immunológiai vizsgáló technikát (az un. ELISA (EIA) technikát) használ élelmiszer-specifikus ellenanyagok (IgG) kimutatására. A teszt azonban a hagyományos technikát a legmodernebb chip technológiával ötvözi. Egy csepp vérből egyidejűleg nagyon sok élelmiszerrel szemben kifejlődött intolerancia kimutatható így.
Az ételallergia – pontosabban az I. típusú, IgE antitesthez kötődő reakció – a szervezet azonnali, heves válasza bizonyos élelmiszerek elfogyasztására. A tünetek néhány percen belül megjelenhetnek, és enyhébb formában csalánkiütést, viszketést, ajak- vagy szemhéjduzzanatot, súlyosabb esetben azonban légzési nehézséget, vérnyomásesést, sőt életveszélyes anafilaxiás reakciót is okozhatnak. Emiatt az ételallergia gyors orvosi beavatkozást igényelhet.
Leggyakoribb kiváltó ételek közé tartozik a tehéntej, tojás, mogyoró, diófélék, szója, hal és a tenger gyümölcsei. Bár sokkal ritkábban fordul elő, mint az ételintolerancia, a lakosság körülbelül 1%-át érinti, és főleg gyermekeknél jelenik meg, de felnőttkorban is fennmaradhat.
Az ételallergia felismerése szakorvosi vizsgálattal, allergiatesztekkel lehetséges. A kezelés alapja a kiváltó élelmiszer teljes kerülése, valamint szükség esetén gyógyszeres terápia (antihisztamin, súlyos esetben adrenalin injekció). Az allergiás betegeknek fontos a pontos diagnózis és az orvosi kontroll, hiszen a megfelelő étrend és a gyors beavatkozás életmentő lehet.
Telefonon a +36 30 554 08 48-as, vagy +36 42 787 955-ös számokon, e-mail-ben pedig az office@dermaart.hu címen jelentkezhet be a klinikánkra. A megadott elérhetőségeken kérjük, hogy a recepciót keresse.

